Як оформити текст на сторінці, щоб його прочитали?

lsi-kopirajting

Написання текстів для сайту – важливий та далеко не безкоштовний процес. Найчастіше на сайтах можна зустріти простирадла тексту по 9000-10000 символів, чому хочеться якнайшвидше закрити сторінку і випити щось від запаморочення. Читати це все точно жодного бажання не виникає.

Щоб не втратити даремно витрачені гроші, час і нерви на роботу з копірайтером, текст має бути оформлений так, щоб його хотілося прочитати. Як це зробити? Є кілька правил, яких рекомендується дотримуватися.

  1. Не треба “застилати” сторінку
    Суцільний текст без абзаців – це злочин проти читача. Структуруйте текст за принципом “1 тема – 1 абзац”. Не нехтуйте списками, використовуйте заголовки, групуйте інформацію за змістом.
  2. Забирайте все зайве
    Сайт – це особистий щоденник і твір на тему “У чому сенс життя?”. Короткість, лаконічність та чіткість – головні принципи, які повинні використовуватися при написанні тексту або складанні ТЗ для копірайтера. Жодної води, хитромудрих фраз і недоречних алегорій. Особливо це стосується заголовків.
  3. Про підзаголовки
    За статистикою, якщо користувач і прочитає на сторінці, то в першу чергу саме їх. Структурування тексту необхідне, тому що спочатку ми читаємо більший текст, потім середній, і тільки потім, якщо пощастить, те, що під зірочкою. Тому заголовки повинні бути лаконічні, зі змістом і обов’язково відрізнятися за розміром (та/або кольором) шрифту від основного тексту.
  4. Розставляйте акценти
    Якщо Ви хочете особливо зацікавити користувача конкретною частиною тексту, використовуйте візуальні акценти, щоб оку було за що зачепитися: іконки, зображення, врізання з коментарями або скріншотами і т.д.
  5. Спростіть навігацію
    Якщо від довгого тексту нікуди не втекти, і його обсяг справді виправданий, обов’язково зробіть зміст на початку сторінки, проставивши посилання на кожен із підпунктів статті.
  6. Куди ж без картинок
    Непоодинокі випадки, коли текст не читають взагалі, а ось картинки вивчають. Це багато в чому залежить від тематики сайту, але якісні та відповідні за змістом зображення доречні завжди і допоможуть донести Вашу думку іноді навіть краще за 3 абзаци тексту. І запам’ятати Вас можуть саме завдяки вдалим ілюстраціям.
  7. Використовуйте простір ефективно
    При верстці сторінки розташовуйте елементи та частини тексту не один під одним (тоді читачеві доведеться довго скролити), а паралельно – заощадите простір на сторінці та ефектно подасте інформацію
  8. Пограйте зі списками
    Вони потрібні та важливі для структурування тексту. А список із 10 пунктів приємніше читати, коли є візуальні якорі – маркери, тематичні іконки тощо.
  9. Читати має бути зручно
    Обов’язково зверніть увагу на якість шрифту, яким набраний текст. Зручний для читання з екрану розмір шрифту – 18-19 пікселів.
    Міжрядкове відстань має бути такою, щоб було зрозуміло, де закінчився один абзац і почався інший (зазвичай пропорції 3 до 1 щодо розміру шрифту).
    І звичайно шрифт має бути контрастним фону! Читати сіре на білому чи червоне не темно-синьому не буде жоден навіть дуже зацікавлений користувач.

Хочете, щоб просування вашого сайту займалися професіонали? Заповнюйте заявку на 8-dev.com

Надіслати питання

Отримати безкоштовну консультацію

Залиште свій телефон і ми безкоштовно проконсультуємо Вас